Zelf een evenement aanmelden Meedoen met Tel de zon

Terugblik Solar City 2014

Nijmegen en Amsterdam beste zonne-energie gemeenten van Nederland
 
Solar City Wageningen draagt stokje over aan Nijmegen en Amsterdam
 
Tijdens het Nationale Zonne-energiedebat, gistermiddag in Wageningen, werd bekend gemaakt welke gemeente zich dit jaar Solar City 2014 mag noemen. 
 
Thijs de la Court interviewt de gemeentenAmsterdam en Nijmegen delen dit jaar de eerste plaats en dragen daarmee allebei de titel Solar City 2014. Als Solar City 2014 mogen beide gemeenten zich de beste zonne-energiegemeente van Nederland noemen. Er was zo'n miniem verschil in het aantal te behalen punten tussen beide gemeenten, dat de jury besloot dat er in 2014 twee gemeenten zijn die deze titel verdienen.
 
Wethouder Lara de Brito van Wageningen (de Solar City winnaar in 2013) draagt hiermee het stokje over aan gemeenten Amsterdam (wethouder Maarten van Poelgeest) en Nijmegen (wethouder Harriet Thiemens). Wageningen werd dit jaar tweede en gemeente Rheden (wethouder Nicole Olland) derde.
 
Voorzitter van de jury, Thijs de la Court (Klimaatverbond) over de winnaars: Over Amsterdam: "Lang niet alles wat er gebeurt in Amsterdam is opgetekend op het aanmeldformulier dat ingezonden werd voor de Solar City verkiezing. Dat kon ook bijna niet want Amsterdam heeft zo'n breed palet aan activiteiten, uit die waslijst zijn alleen de meest aansprekende voorbeelden opgetekend.
Over Nijmegen: "Nijmegen is activistisch, steekt echt haar de nek uit. Nijmegen lokt processen uit, en de gemeente dekt risico's van lokale opwekkers van zonne-energie af om de vaart in de energietransitie te houden". 
 
Irma Straathof Rijksdienst voor Ondernemend Nederland over Amsterdam: "Amsterdam zorgt net als Nijmegen ... voor discussie over belemmerende wet- en regelgeving en zoekt actief naar oplossingen... Ook is er aandacht voor bewustwording met scholenprojecten. En het project PV-privé is een mooie manier van stimuleren en voorbeeldwerking. Ook het revolving fund voor het eigen vastgoed is een mooie stimulans en zorgt voor voorbeeldwerking voor andere gemeenten".
 
Jurylid Lars Moratis: "Nijmegen heeft een indrukwekkend arsenaal aan maatregelen en initiatieven genomen en werkt met vele partijen in de stad samen, en kijkt daarbij heel bewust naar de gedeelde belangen. Ook worden in de stad nieuwe zonne-energietechnieken toegepast, bijvoorbeeld om zonne-energie esthetisch toe te kunnen passen bij monumentale panden.
 
Jurylid Ronald Franken (Vereniging ODE): "Amsterdam zet zich heel stevig in en wordt gekenmerkt door creativiteit en communicatie".
 
 De vakjury bestond dit jaar uit: 
•   Thijs de la Court vice voorzitter Klimaatverbond
•   Arthur de Vries bestuurslid branchevereniging Holland Solar,
•   Erik Bijl relatiemanager Energie Vereniging Eigen Huis,
•   Irma Straathof RVO.nl Senior adviseur lokaal klimaatbeleid,
•   Lars Moratis, MVO-adviseur en auteur van onder meer 'Psychologie voor een Betere Wereld'
•   Petra Lettink, projectleider Zonatlas Nederland bij Klimaatverbond (inmiddels bestaat de zonatlascommunity uit 116 gemeenten)
•   Ronald Franken (consultant zonne-energie en bestuurslid zonne-energie ODE) en
•   Edwin van Gastel (uitgever Solar Magazine
 
De Solar Cityverkiezing wordt jaarlijks georganiseerd tijdens Solar Days, de jaarlijkse campagne ter stimulering van het gebruik van zonne-energie. Tijdens de Solar Days, van 12-18 mei a.s. kunt u door heel Nederland op talloze plekken terecht, om zonne-energie zelf te beleven. Op de Solar Days homepagina vindt u alle adressen, data en tijden van de Solar Days evenementen die komend weekend nog plaatsvinden.

 Bekijk hier het fotoverslag van de uitreiking en het Nationale Zonne-energiedebat,