Zelf een evenement aanmelden Meedoen met Tel de zon

Terugblik SolarCity 2012


Video ter gelegenheid van de Solar Days 2012. Portret van twee Rotterdamse huishoudens die willen investeren in zonne-energie. Welke uitdagingen levert dit op?


Solar City 2012 Rotterdam geeft goede voorbeeld met supersnel zonneproject

Met de uitreiking van de Solar City Award 2012 aan Rotterdam zijn afgelopen maandag de Solar Days officieel gestart. Al in het weekend openden bezitters van zonne-energiesystemen, zowel particulieren als bedrijven, hun deuren voor iedereen om trots hun zonneboiler of zonnepanelen te laten zien. Maar tijdens het openingsdebat maandagmiddag in het Elektrisch Vervoer Centrum in Rotterdam Centrum bleek dat bij nog lang niet iedereen in de markt de ‘zon schijnt’.

Uitreiking Solar City titel aan Rotterdam/ Wethouder Duurzaamheid Alexandra van Huffelen.

Met de uitreiking van de Solar City Award 2012 aan Rotterdam zijn afgelopen maandag de Solar Days officieel gestart. Al in het weekend openden bezitters van zonne-energiesystemen, zowel particulieren als bedrijven, hun deuren voor iedereen om trots hun zonneboiler of zonnepanelen te laten zien. Maar tijdens het openingsdebat maandagmiddag in het Elektrisch Vervoer Centrum in Rotterdam Centrum bleek dat bij nog lang niet iedereen in de markt de ‘zon schijnt’.

Na Den Haag in 2011 jaar is nu Rotterdam de gelukkige om zich een jaar lang Solar City te mogen noemen. En dat is niet voor niets, want de stad opende al grote en kleine zonne-energieprojecten. Wethouder Alexandra van Huffelen: “Zoals in Blijdorp, maar ook hier vlak bij op het Centraal Station, waar we flink veel zonnepanelen hebben neergelegd. En binnenkort in Heyplaat op de voormalige RDM-gebouwen. Maar ook willen we actief zijn op onze eigen daken: we hebben 400.000 m2 gemeentelijk dakoppervlak; ik nodig iedereen uit met een goed voorstel te komen om hier zonne-energie neer te leggen.”

Hoek van Holland

En dat Rotterdam het snel kan uitvoeren blijkt uit het afgelopen maandag tevens geopende project van 7 woningen in Hoek van Holland. Doordat TNO-spin off Waifer deze panelen financierde hoefde eigenaar woningcorporatie WVH de investering niet te doen. “WVH huurt de panelen van Waifer en verrekent dit in de huurprijs”, zo legt Van der Klaauw van Waifer dit maandag in het debat uit. De constructie kreeg nogal wat vragen vanuit het publiek, vooral over de financiering. Van der Klaauw laat echter (nu nog) niet het achterste van zijn tong liet zien. “Maar los van de financiering is het proces met de bewoners net zo belangrijk.
Het is een arbeidsintensief proces om hen mee te krijgen.” Maar als dat lukt heb je zeer tevreden klanten, weet wethouder Van Huffelen: “De bewoners waren zo trots, ze trokken me mee naar de meterkast en zeiden: “Kijk, de meter loopt terug!”

Roering

Maar de meeste roering in het debat kwam van actuele, belemmerende zaken als salderen, teruglevering én sinds het nieuwe begrotingsakkoord rept over een onderzoek naar BTW-korting op zonnepanelen, de kopersstaking. Om met die laatste te beginnen: de aankondiging van een onderzoek is al snel opgepakt als feit dat de korting er al komt, terwijl het ministerie van Financiën daar nog niet over uit is. Tot die tijd is de markt op slot, want kopers gaan wachten tot de definitieve aankondiging.
Dankzij de aanwezigheid van drie Tweede Kamerleden (Groen Links, D66 en CDA) en een fractiemedewerker van ChritstenUnie kon ‘Den Haag’ een woordje meespreken. Belangrijkste vragen: waarom moest er überhaupt een BTW-korting komen; de verkopen gaan juist zo goed, nu ‘grid parity’ bereikt is? Maar nu eenmaal de geest uit de fles is en het onderzoek naar een BTW-korting is aangekondigd, is een constructie met terugwerkende kracht mogelijk?
Die laatste vraag was makkelijker te beantwoorden door Stientje van Veldhoven (D66): “Nee, dat kan niet.”Dat ontlokte bij Ernst Vuyk van de Organisatie voor Duurzame Energie (ODE) de uitspraak dat “we dan maar rebels moeten zijn en het toch gaan doen. En dan zien we later wel hoe de instanties hier later op reageren.” Maar of leveranciers bereid zijn de BTW-korting voor te schieten is sterk de vraag, zo borrelde het op in het publiek.

Zelflevering

Een ander heikel en lang lopend punt is zelflevering: waar blijven de acties vanuit Den Haag om het mogelijk te maken dat – ook
niet eigen zonnedakenbezitters – geen energiebelasting hoeven te betalen als ze een aandeel in zonneprojecten hebben genomen? Wiert Jan de Raaf van het Rotterdam Climate Initiative (RCI) vulde dat aan: “We hebben afgelopen najaar daarover als
RCI zelfs een Green Deal gesloten met minister Verhagen, maar er gebeurt niets.” Belangrijkste reden: het gaat de staat belastinggeld kosten. “Niet zo zeer nu, want er zijn nu ook nog andere opbrengsten, denk aan lokale ondersteuning,” zegt Marieke van der Werf (CDA).

kwestie van tijd

Maar vanaf 2020 liggen de panelen er en komen er mondjesmaat nieuwe bij, “maar de staat zit nog jaren zonder energiebelastinginkomsten”, verduidelijkt kamerfractiemedewerker Wouter Langendoen van ChristenUnie naderhand. Maar de wet zegt dat het al mag, stelt Job Swens, die een zelfleveringsprogramma in Leeuwarden uitvoert. “De gemeente Leeuwarden steunt ons hierin, tegen de wens en wil in van het ministerie van Financiën. De gemeente wil dan ook dat de rechter zich hierover uitspreekt. Nog deze zomer volgt een rechtszaak.” Ook in Nijmegen waar Liander en de gemeente Nijmegen een vergelijkbaar zonneproject, waar Liander de opbrengst saldeert met de energierekening van de deelnemers alsof ze zelf zonnepanelen op het dak hebben liggen. Als in dat geval ‘Den Haag’ niet snel wil of kan veranderen, dan doen lokale overheden dat dus zelf. Het is slechts een kwestie van tijd dat meer steden en gemeenten zullen volgen.

tekst HARMEN WEIJER


Korte lezingen w.o:

Live en via Twitter #SolarDaysNL